1op1 debatbegeleiding en coaching

1op1 debatbegeleiding en coaching

Je voert regelmatig debatten, bijvoorbeeld in de gemeenteraad. Of je geeft binnenkort een belangrijk interview. Je wil beter zichtbaar zijn met een heldere boodschap, stevig staan bij tegenspraak en met souplesse opponenten van repliek dienen?

Wij begeleiden je in de voorbereiding op debatten, interviews en optredens: inhoudelijk en mentaal. Zodat je je boodschap glashelder overbrengt, je tegenstanders charmant pareert en plezier hebt in de krachtmeting. Want dat is een debat: een toets van ideeën en van leiderschap. Die arena kun je maar beter goed voorbereid betreden.

Met een goede voorbereiding en coaching leer je:

 • je boodschap duidelijk te verwoorden en te structureren
 • herkenbaar en onderscheidend te zijn
 • te anticiperen op tegenspraak, zowel inhoudelijk als mentaal
 • spreekstress om te vormen tot spreekplezier
 • ontspannen je plannen te verdedigen
 • te genieten van de competitie van ideeën

Je kan je boodschap helder en aansprekend verwoorden.

Je laat je persoonlijkheid op een professionele en herkenbare manier zien, je weet hoe je je inhoudelijk en mentaal kan voorbereiden op openbare optredens en je weet hoe je jezelf bevrijdt van spreekstress. Je staat stevig in het debat en achter je boodschap. Je treedt met plezier en charme op.

Trainers

Patricia Wouda

1op1 debatbegeleiding en coaching

€120 per uur

Speechen – Yes you can!

Speechen – Yes you can!

Klets niet, maar spreek.

Een mooie speech maken, dat kun je leren. Het is niet eens moeilijk. En het is nog hartstikke leuk ook. Die éne rake zin – op het juiste moment – en het regent aanmeldingen voor je project om hondenbezitters aan eenzame ouderen te koppelen.

Klets niet, maar spreek. En breng je publiek in beweging. Niets is in potentie zo krachtig als het woord. Sommige speeches hebben verkiezingsuitslagen bepaald. Anderen hebben op zichzelf al geschiedenis geschreven. En iedere speech die ook maar één persoon ontroert of raakt, is het waard om uitgesproken te worden.

“Wie kan speechen kan van geluk spreken.”

Tijdens de cursus speechen leer je:

 • je publiek te raken met je verhaal en met je persoonlijkheid
 • de juiste woorden te vinden voor je publiek
 • handige structuren voor een speech die je publiek onthoudt
 • storytelling voor een speech die inspireert
 • retorica voor een speech die je publiek in beweging brengt
 • je speech zo uit te spreken, dat je publiek aan je lippen hangt
 • stijlfiguren en oneliners te maken die applaus uitlokken

Resultaat

Je kan in korte tijd een speech schrijven voor elke gelegenheid.

Je weet hoe je je boodschap kleur geeft, hoe je je woorden op je publiek afstemt, hoe je je persoonlijkheid tot haar recht laat komen, hoe je onvergetelijke oneliners en metaforen maakt en hoe je je publiek van begin tot eind boeit. En hoe je mensen inspireert.

Doelgroep

Iedereen die zowel professioneel als privé mooie en effectieve speeches wil houden.

Trainers

Gerrit Jan Valk
Roderik van den Bos
Gijs Weenink
Patricia Wouda

Speechen – Yes you can!

Klets niet, maar spreek.
€1250 per dagdeel (tot 15 deelnemers)
 • 1 tot 3 dagdelen

Debattoernooi voor professionals

Debattoernooi voor professionals

Het leukste evenement voor kennisorganisaties

Met collega’s of relaties de degens kruisen – en na afloop een borrel

Op een toernooi leer je tien keer zoveel als bij een training. En het sportieve element van een debattoernooi maakt het tot een stimulerend medewerkersevenement. Uitstekend om samen je professionele vaardigheden te trainen en ook zeer geschikt als relatie-evenement.

Reactie van een deelnemer:

“Het was écht een hele leerzame en leuke dag! Aan de voorkant krijg je concrete handvatten om zo gestructureerd mogelijk een betoog te houden en tijdens de diverse debatrondes die volgen krijg je scherpe feedback van de coaches. En doordat er diverse rondes zijn kun je de feedback gelijk gebruiken in de volgende ronde.”

We beginnen met een inleiding in de Kunst van het Debatteren: wat is een debat en waartoe dient het (niet)? Hoe dragen debatvaardigheden bij aan de professionalisering van de organisatie en haar medewerkers? Hoe zet je ze in op de werkvloer? Na voldoende uitleg over technische handvatten doen we een eerste oefening.

En dan aan de slag! Na uitleg van de spelregels debatteert iedereen drie rondes en krijgt persoonlijke feedback van deskundige en ervaren juryleden: op debattechniek en op persoonlijke presentatie. Zo kan iedereen zijn debatstijl en -vaardigheden ronde na ronde fijnslijpen. En aan het eind is er een winnend team.

Waar ze het voor doen? Voor hun plezier, voor hun professionele ontwikkeling, voor hun netwerk en natuurlijk niet te vergeten… voor eeuwige roem!

Jullie hebben een leerzame en sprankelende dag met elkaar beleefd. Het analytische en retorische vermogen van de organisatie is toegenomen. Jullie hebben levendigere en effectievere overleggen. Jullie brengen je organisatie-standpunten makkelijker voor het voetlicht van de buitenwereld en je staat steviger bij kritiek. Jullie worden overtuigender.

Doelgroep

Young Professionals, trainees, beleidsadviseurs, communicatieadviseurs, belangenbehartigers, accountmanagers, teamleiders en managers, juridisch adviseurs, bestuursadviseurs, etc.

Trainers

Gerrit Jan Valk
Roderik van den Bos
Gijs Weenink
Patricia Wouda
Petra Hiemstra
Ad de Regt

Debattoernooi voor professionals

€ 3.000*Per toernooi
 • 2 dagdelen

 • * € 3.000 bij 12 deelnemers - € 4.000 tot 24 deelnemers


Debatteren voor raadsleden

Debatteren voor politici

Overtuigend en herkenbaar in het politieke debat

Debatteren voor (aspirant) politici

Heb jij liefde voor de politiek? Hou je van heldere standpunten en van een sprankelend debat? Ontwikkel je politieke leiderschap met deze cursus.

Succesvolle politici en bestuurders kunnen hun standpunten helder verwoorden, onderbouwen én verdedigen. Macht en tegenmacht zijn nodig voor goede besluiten en dagen elkaar voortdurend respectvol uit.

Maak het politieke debat aantrekkelijk voor publiek door er plezier aan te hebben. Laat zien waar jullie voor staan, waar de verschillen liggen, hoe jullie tot je standpunt zijn gekomen, wat jullie drijfveren zijn en welke dilemma’s jullie voor je kiezen krijgen.

Een democratie kan niet zonder democraten. Een debat ontstaat niet zonder debaters.

“Democratie is geen goede staatsvorm, maar ik ken geen betere.”

Winston Churchill
Engels staatsman en Nobelprijswinnaar literatuur (1953) 1874-1965

Tijdens deze debattraining leren deelnemers in een kleine groep (8 tot 12 personen) en in een veilige omgeving de kunst van het debatteren in de politieke arena. Ze werken aan hun vaardigheden om:

 • hun standpunten helder te verwoorden
 • ontspannen te spreken in een politieke arena
 • doelgericht te spreken in het politieke debat
 • plezier te hebben in het debat
 • snel te denken en te reageren op interrupties
 • beter te argumenteren en argumenten te pareren
 • structuur aan te brengen in een complex onderwerp
 • kritisch te luisteren
 • te improviseren
 • draagvlak te creëren voor standpunten en besluiten
 • persoonlijke uitstraling te ontwikkelen

Deelnemers staan steviger en met plezier in het politieke debat. Ze brengen hun standpunten makkelijker voor het voetlicht. Ze blijven staan bij tegenwind. Ze zijn in staat om ook imponerende sprekers effectief en elegant van repliek te dienen. Ze zijn herkenbaar en in staat om anderen te overtuigen. Ze weten argumenten te toetsen waarmee ze bijdraagt aan betere politieke besluitvorming en publieksvriendelijke raadsdebatten.

Doelgroep

(Aspirant) raadsleden, duo-raadsleden, griffiers, beleidsondersteuners, beleidsambtenaren, wethouders

Trainers

Gerrit Jan Valk
Roderik van den Bos
Gijs Weenink
Patricia Wouda

Debatteren voor politici

Overtuigend en herkenbaar in het politieke debat
€ 950 per dagdeel (6 - 12 deelnemers)
 • 1 tot 3 dagdelen

Debatteren voor professionals

Debatteren voor professionals, ondernemers en bestuurders

Overtuigend en effectief bij iedere vergadering

Debatteren voor professionals, ondernemers en bestuurders

Haal meer kennis uit je organisatie: benut de volle potentie van je medewerkers. Ook van de bescheiden en introverte collega’s. Ze hebben misschien wel dat éne idee dat voor een doorbraak zorgt.

Hoeveel van wat jij hebt bereikt, heb je te danken aan je overtuigingskracht? Zou het niet mooi zijn als íedereen in je organisatie zich helder kan uitdrukken, eigen ideeën naar voren brengt, als medewerkers constructief naar elkaar luisteren en plannen samen aanscherpen.

Professioneel en respectvol met meningsverschillen omgaan. Inhoudelijke conflicten oplossen. Draagvlak vinden voor moeilijke besluiten. Organisatiestandpunten consistent en overtuigend uitdragen.

Je medewerkers zijn je belangrijkste ambassadeurs: geef ze de beste opleiding om dat ambassadeurschap uit te dragen.

Reactie’s van deelnemers:

“Het oefenen met debatteren in een aangename setting was erg leerzaam. Vooral ook vanwege de persoonlijke feedback.”

“Ik dacht debatteren is alleen voor brutale assertieve types. Maar juist omdat het debat goed georganiseerd werd, kwam iedereen aan het woord. En de theorie geeft goede handvatten om echt de inhoud in te gaan.”

“Voor mij was een eye-opener dat het debat niet polariseert, maar dat je juist meer begrip krijgt voor andere standpunten.”

“De theorie is waardevol als je ergens je verhaal moet doen, ook bijvoorbeeld in vergaderingen. Maar ze is ook erg handig voor het schrijven van adviesstukken en beleidsnota’s.”

Tijdens deze debattraining leren deelnemers in een kleine groep (8 tot 12 personen) en in een veilige omgeving de Kunst van het Debat.

Deelnemers werken aan hun professionele vaardigheden om:

 • structuur aan te brengen in complexe discussies
 • snel tot de kern van een zaak te komen
 • beter te analyseren
 • beter te argumenteren en argumenten te pareren
 • kritisch en gefocust te luisteren
 • snel te denken en te reageren
 • ontspannen te presenteren
 • persoonlijke uitstraling te ontwikkelen
 • te improviseren
 • argumenten te toetsen en daarmee de kwaliteit van besluitvorming te verbeteren
 • draagvlak te creëren voor standpunten en besluiten

Deelnemers staan steviger in discussies, debatten en vergaderingen. Ze brengen standpunten makkelijker voor het voetlicht. Ze blijven staan bij tegenwind. Ze zijn in staat om ook imponerende sprekers effectief en elegant van repliek te dienen. En ze zijn in staat om anderen te overtuigen.

Doelgroep

Beleidsmakers, belangenbehartigers, bestuurders, MT-leden, OR-leden, juridisch adviseurs, communicatieadviseurs, etc.

Trainers

Gerrit Jan Valk
Roderik van den Bos
Gijs Weenink
Patricia Wouda

Debatteren voor professionals

Overtuigend en effectief bij iedere vergadering
€1250per dagdeel (8 - 12 deelnemers)
 • 1 tot 3 dagdelen

Overtuigingskracht - the next level

Overtuigingskracht - the next level

Inspirerend leiderschap - De kracht van jouw verhaal en lichaamstaal

Breng je overtuigingskracht naar een heel nieuw level – oefen met paarden

Ontwikkel je authentieke leiderschap en leer mensen met jouw verhaal en jouw aanwezigheid niet alleen te overtuigen, maar ook te ráken: dat heet charisma.

In deze workshop ervaar je hoe je emotionele verbinding legt door je eigen verhaal te vertellen en oefen je zonder woorden contact te maken met je publiek en met je omgeving.

Inzichten en technieken uit de storytelling helpen je met jouw verhaal anderen te inspireren. De paarden laten je ervaren hoe je – zonder woorden – met je fysieke en mentale houding en aanwezigheid contact maakt.

Ook geschikt om teamleden dichter bij elkaar te brengen. Wees gerust: de paarden zijn uitermate vriendelijk, betrouwbaar en vergevingsgezind. De trainer en coach ook.

Reactie van een deelnemer:

“Ik kijk met veel plezier en voldoening terug op deze workshop. De feedback van de paarden was geen ontkomen aan. Zelden zo snel tot inzicht gekomen over mijn lichaamstaal. Dank, Patricia en Jan!”

Hoeveel PowerPointpresentaties heb je inmiddels gehoord? En hoeveel kun je daarvan nog navertellen? Hoe vaak kwam iedereen na een afdelingsbijeenkomst of een Nieuwjaars speech in actie: dit gaan we doen! ? Het was waarschijnlijk best een aardig verhaal met leuke anekdotes. En daarna ging iedereen over tot de orde van de dag. Jammer.

Dat kan anders!

Want niets is in potentie zo machtig en zo krachtig als taal. We bereiken onze doelen, door mensen te bereiken: met taal. Met een boodschap, een verhaal of een plan dat ráákt.

One voice can change a room,
and if one voice can change a room,
then it can change a city,
and if it can change a city, it can change a state,
and if it can change a state, it can change a nation,
and if it can change a nation, it can change the world.
Your voice can change the world.

Barack Obama

En taal bestaat niet alleen uit woorden. We communiceren met ons hele lijf. Met gebaren, onze gezichtsuitdrukking, met onze houding. Onze lichaamstaal bepaalt voor een groot deel of onze boodschap gehoord en omarmd wordt.

Leer spreken en zwijgen – oefen storytelling en lichaamstaal

In deze training met aandacht voor zowel sprekend leiderschap als zwijgend leiderschap oefenen je de kracht van storytelling en je fysieke ‘presence’ voor een groep. Je oefent in een veilige omgeving hoe je met jouw verhaal de hoofden én de harten van je publiek, medewerkers, teamgenoten, gezinsleden, etc. verovert.

Resultaat
 • Je hebt een dag beleefd in een heerlijke omgeving, weg van de dagelijkse hectiek.
 • Je hebt jouw persoonlijke stijl van ‘sprekend leiderschap’ en van ‘zwijgend leiderschap’ ontdekt en ontwikkeld: dat noemen we charisma.
 • Je kunt in korte tijd een Obama-waardige speech schrijven.
 • Je hebt ervaren hoe het is om in contact te staan met je publiek. Hoe je mensen raakt.
 • Je kunt dat zowel bij een klein team als voor een enorme zaal bewerkstelligen.
 • Op een manier die bij jou past. Waardoor het je geen moeite kost.

Doelgroep

Bestuurders, managers, professionals, bestuursadviseurs, beleidsadviseurs, communicatieadviseurs, politici, docenten, ouders, etc.

Trainers

Jan de Vries (coaching met paarden)
Patricia Wouda (spreek- en debattrainer)

Overtuigingskracht - the next level

Inspirerend leiderschap
€499,- per deelnemer

Duivelse dilemmatraining

Duivelse dilemmatraining

Hoe blijf je integer als je móet kiezen tussen twee kwaden?

Integere besluitvorming bij duivelse dilemma’s

Dilemma’s. Elke bestuurder, elk team en elk individu heeft er dagelijks mee te maken. Langetermijndoelen vechten om de aandacht die de korte termijnvraagstukken opeisen.  Soms zijn het duivelse dilemma’s: kernwaarden botsen met elkaar. Je wilt rekening houden met de belangen van al je stakeholders, maar welk besluit je ook neemt: voor één van de betrokkenen pakt het nadelig uit. Hoe blijf je integer als je voor een duivels dilemma staat?

Toegepaste ethiek

Hoe doe je dat gestructureerd en weloverwogen? Wij hanteren een werkwijze, ontwikkeld voor bedrijfsethici van Business Universiteit Nyenrode, waarmee je op gestructureerde en integere wijze tot een besluit komt. Je brengt alle stakeholders in kaart en weegt argumenten doordacht af: in 7 stappen leiden we je tot je eigen weloverwogen besluit dat je helder kunt uitleggen.

Vertrouwen is misschien wel het grootste zakelijke, maatschappelijke en persoonlijke kapitaal. Het waarmaken van beloften is doorslaggevend voor de geloofwaardigheid en het vertrouwen in organisaties. En de werkelijkheid kan weerbarstig zijn. Er zijn taaie vraagstukken die niet op te lossen zijn met een gedragscode of de compliance-afdeling: je móet kiezen tussen twee kwaden.

Tijdens deze workshop leer en bespreek je in kleine groepen (8 tot 12 personen) en in een veilige omgeving:

 • voor welke dilemma’s jij en je collega’s je gesteld zien
 • welke overwegingen en waarden voor jou en je organisatie van belang zijn
 • moeilijke besluiten bij de hoorns te vatten
 • de filosofische achtergrond van het beslismodel: de belangrijkste stromingen in 2500 jaar ethiek
 • argumenten en botsende belangen doordacht af te wegen
 • de toepassing van het beslismodel om zelfstandig tot een besluit te komen bij een duivelse dilemma
 • je besluit helder te verwoorden

Resultaat

Je herkent morele dilemma’s en weet hoe je ze gestructureerd en integer onder de loep neemt om tot een afgewogen besluit te komen.

Je kunt dat besluit helder verwoorden en daarmee bouw je aan vertrouwen en transparantie, ook als het besluit pijn doet.

Doelgroep

Bestuurders, managers, professionals, bestuursadviseurs, beleidsadviseurs, etc.

Trainers

Tamara Ronteltap
Patricia Wouda

Duivelse dilemmatraining

Hoe blijf je integer als je móet kiezen tussen twee kwaden?
€995 per dagdeel (tot 12 personen)
 • 1 tot 2 dagdelen

Een deelnemer over deze workshop:

“Het was een leuke, maar ook leerzame middag met praktische handvatten voor moeilijke vraagstukken.”

Een goede reputatie is een veiliger bezit dan geld

Publilius Syrus
Latijns dichter (1e eeuw voor Chr.)