Ken je dat?
Netwerkborrel.
Vraagt iemand wat je business is.
Moet je eerst even nadenken hoe je dat het beste uitlegt.
Legt die ander een verontschuldigende hand op je schouder: ‘Oh, ik zie daar Pieter lopen, die móét ik even spreken.’
Weg nieuw contact. Weg mogelijke zakenpartner. Klant. Vriend. Missing link naar jullie ongeboren droomproject. Jammer.
Ga je nog maar een Spaatje Rood halen aan de bar. Smartphone checken, je moet wat.
Zelfs op een real life bijeenkomst moet je praten in soundbites, anders is de aandacht foetsie. Klikken en swipen, dat is de norm.
Zucht.
Want je bent gekomen om gesprekken te voeren. Je wilde nieuwe mensen leren kennen. Geïnspireerd raken door andere ondernemers of door mensen die eenzelfde doel nastreven.
Misschien kom je tot een nieuwe samenwerking. Zaken wellicht zelfs. Of gewoon, een leuk contact opdoen, je weet nooit wat je voor elkaar kan betekenen.
Dus hoe pak ik dat aan these days?
In elk geval niet door je tegen de klik-cultuur te verzetten.
Widerstand ist zwecklos.
Maar door nieuwe vrienden te maken. Net als vroeger, op vakantie.
Dat voelde de eerste dag op de camping ook ongemakkelijk. Maar uiteindelijk leverde het magistrale zandkastelen op. Of een fijne modderpoel.
Heeft de eerste geen zin om met je te kletsen? Even goede vrienden, de volgende heeft vast meer plezier met jou.
Dus, als iemand je aanstoot en vraagt: ‘En? Wat is jouw business?’ Dan zeg je: ’Aangenaam, mijn naam is Suzan. Of Jeroen. En wie ben jij?’ (Mijn naam is Patricia, by the way.)
Want all business is personal, weet je.
Die ander is vast blij verrast. Hij kreeg dan wel geen antwoord op zijn vraag, maar wel een opening voor een gesprek. Want die vraag was ook niet zo strak bedoeld, hoor. Maar meer, omdat we niet goed weten hoe we contact maken met onbekenden. Dus gaan we straight forward naar het zakelijke gedeelte. Maar zo wérkt het natuurlijk niet. Eerst heb je connectie nodig: wie ben jij? En dit ben ik.
Dus die opening, doe het rustig aan
Blijf weg van zaken. Maak eerst contact: ’Hey. Vind je ’t ook zo lastig, dit soort bijeenkomsten?’
Waar het om gaat: als het je lukt de ander te laten glimlachen of hij slaakt een zucht van herkenning, dan heb je verbinding. Van mens tot mens.
En dan? Contact houden. Interesse tonen, vragen stellen: ‘Moest je van ver komen? Racen tegen de klok, zeg je? Oh ja, dat ken ik. Ik heb er eindelijk iets op bedacht. Wil je ’t horen?’ Gewoon een gesprek onder vrienden. Vrienden die elkaar net kennen.
En áls iemand dan toch vraagt: ‘Vertel eens, wat doe je eigenlijk voor werk?’ Dan kun je dat in één zin eruit gooien. Één zin, maximaal. Want álles kun je samenvatten. Het kan zelfs in één woord, dat lees je hier.
Die samenvatting bereid je voor: ik werk voor deze mensen met dat probleem zodat hun leven er daarna zo uitziet. Punt.
Wat moet ik eruit gooien?
Welk probleem je oplost, voor wie. En wat dat oplevert. In dit blog leggen ze dat heel mooi uit. Of je noemt dat ene woord. Een woord waarvan de ander denkt: wát zegt ze?
En dat ie dan vraagt: ‘Wát zeg je?’ Kan jij rustig vertellen.
En dan is het ook leuk als je vertelt wat daarbij jouw visie is: jouw ideeën over de wereld en de dingen. Want zaken doen we ‘t liefst met mensen met een overtuiging, niet met organisaties met een businessmodel. Ondertussen haal je een paar vlotte zinnen uit je achterzak. Je wil wel blijven boeien. Want feit blijft: de spanningsboog is kort. Daar moet je mee dealen.
En als ik wel gevraagd word om te pitchen? Voor publiek?
Dan besteed je extra zorg aan de voorbereiding. Daar heb ik een checklist voor: 13 ingrediënten voor een succesvolle pitch. Met de volgorde mag je spelen, met je voorbereiding niet.
En niet te voorzichtig, hè. We zijn tegenwoordig heel wat gewend. Dus doe maar eens gek met zo’n openingszin. Liever een paar opgetrokken wenkbrauwen, dan een zaal vol schuine ogen op hun eigen kleine scherm.
Die checklist geef je gratis weg?
Nou, ’t is maar één A4’tje. En rocket science is het ook al niet. Maar wel goed om bij de hand te houden. Bovendien is het makkelijker gezegd dan gedaan. Dus als je wil sparren hoe je je pitch het beste aanpakt, bel gerust of stuur een mail.
Oh ja, als je ‘m downloadt, kom je op onze mailinglist. Krijg je om de week een blog met tips: voor beslissers die beter willen overtuigen. Mooi meegenomen, niet? Uitschrijven kan met één klik, zo gaat dat tegenwoordig. Maar eh, even goede vrienden, hoor.